20 aprilie 2013

Prefata Marelui Premiu al Bahrainului 2013

Niciun comentariu :
 
Desfasurare  19-21 aprilie 2013.

Program (GMT+2, ora Romaniei)

  Antrenamente:  P1 - Vineri 10:00. P2 - Vineri 14:00. P3 - Sambata 11:00.
  Calificari: Q1, Q2, Q3 - Sambata 14:00.
  Cursa: Duminica 15:00.

Circuit  
Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain.




    La doar o saptamana distanta de cursa din China, Formula 1 revine cu etapa din Bahrain, pe modernul circuit de la Sakhir. La fel ca si circuitul din Shanghai, pista de la Sakhir a fost inaugurata in anul 2004. De-a lungul timpului monoposturile de Formula 1 au "alergat" pe doua variante diferite ale acestui circuit, doar pentru sezonul 2010 folosindu-se varianta de anduranta. 

    Turul de circuit din Bahrain prezinta 15 viraje, fiind unul de interval mediu, recordul pe aceasta varianta fiind stabilit in 2004 (editia inaugurala) la un 1:30.252 de catre Michael Schumacher. Uzura pneurilor este un aspect foarte important pe acest circuit, intrucat suprafata aderenta si praful adus de vant pe suprafata asfaltica fac din pista araba una extrem de abraziva, in special pentru pneurile puntii spate. 
    Turul de circuit incepe de pe cea mai lunga linie dreapta a circuitului, paralela cu linia boxelor. De aici se intra in primul viraj, un ac de par dificil ce reprezinta prima perioada violenta de franare. De aici suprafata circuitului se largeste, combinatia rapida dintre virajele 2 si 3 fiind importanta pentru un parcurs bun catre virajul numarul 4 (unul foarte larg, dar inselator), aceste doua sectiuni fiind unite de o linie dreapta ce ofera multe oportunitati de depasire. Urmeaza apoi combinatia stanga-dreapta-stanga dintre virajele 5, 6, 7, ce coduce spre acul de par din virajul 8. O scurta zona de acceleratie duce spre virajul 9, unde se alfa punctul de detectie DRS. Virajul 10 este unul extrem de inselator, prezentand o diferenta de nivel foarte mare si o perioada de franare scurta si agresiva. Intre virajele 10 si 11 sta o linia dreapta ce reprezinta prima zona DRS, dupa care se franeaza usor pentru a intra in combinatia stanga-dreapta a virajelor 11 si 12. Virajul 13 este reprezentat de un ac de par, ce deschide calea spre o lunga line dreapta inaintea virajului cu numarul 14, unde regasim al doilea punct de detectie DRS. Virajele 14 si 15 se undesc intr-o larga combinatie de dreapta, de unde se reintra pe linia dreapta paralela cu linia boxelor, de unde incepe a doua zona DRS, iar turul de circuit din Bahrain i-a sfarsit. Pentru o mai buna intelegere a acestui tur de circuit, va invit sa vizualizati acest Video, un on-board cu Lewis Hamilton in 2012. 

Pneuri



Pirelli P-Zero Medium
Pirelli P-Zero Hard















Pirelli Cinturato Intermediate
Pirelli Cinturato Wet















Predictii


    In primele Antrenamente, Felipe Massa conduce un 1-2 al celor de la Ferrari, iar in cea de-a doua mansa Kimi Räikkönen a semnat cel mai bun timp. In concluzie, Ferrari si Lotus arata cel mai bun ritm in Bahrain, dar, spre deosebire de etapa din China, si cei de la Red Bull sunt de luat in seama. Mercedes are de asemenea sanse, dar nu cred ca sunt favoriti. 

    Pentru Calificari, as miza pe Alonso sau Räikkönen pentru pole position, cu o buna clasare si a coechipierilor acestora. 
    Pentru Cursa, tot spaniolul Scuderiei si finlandezul de la Lotus mi se par favoritii la victorie. De asemenea, ma astept la o clasare sub cea din ultimele etape pentru Mercedes si Force India, langa favoriti aflandu-se Red Bull si Sauber, in opinia mea. Asa cum am mai spus, uzura penurilor va reprezenta un factor foarte important, dar sa nu uitam de fiabilitate, caldura si praful din Bahrain fiind un "ucigas" pentru partile fine ale monoposturilor mai sensibile. 
    In cateva ore incep si calificarile in Bahrain, iar maine ne vom putea bucura de cele 57 de tururi ale Cursei de la Sakhir. Nu-mi ramane decat sa va urez vizionare placuta si un weekend de frumos si insorit. Fie ca cel mai bun sa castige, iar noi sa ne reauzim dupa o Cursa fenomenala (sper). Salutari!


TheSeeker

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff